Echografisch onderzoek

Echografie en uw huisdier

Echografie, of echografisch onderzoek, wordt steeds gemakkelijker beschikbaar in dierenartspraktijken. Echografie is een pijnloze procedure die beelden van het lichaam maakt, zodat dierenartsen de gezondheid van uw huisdier van dichterbij kunnen bekijken.

Hoe werkt echografie bij huisdieren?

Hoogfrequente geluidsgolven worden uitgezonden door een instrument dat een ‘transducer’ wordt genoemd en dat op het lichaam van uw huisdier wordt geplaatst. Deze golven worden teruggekaatst als echo’s van de structuren in het lichaam en worden opgevangen door de transducer. Een computer zet de echo’s om in visuele patronen die de grootte, structuur en ontwikkeling van organen onthullen. De beelden worden tijdens het onderzoek weergegeven op een monitor en kunnen elektronisch worden vastgelegd als instant-foto’s of worden opgeslagen als een film-bestand. Er is weinig tot geen ongemak voor uw dier tijdens deze onderzoeken, hoewel het mogelijk is dat delen van het lichaam moeten worden geschoren en dat er echo-gel moet worden aangebracht op de huid van uw huisdier. In sommige gevallen kan sedatie of algehele anesthesie nodig zijn om de patiënt voldoende stil te houden voor een gedetailleerd onderzoek.

Hoe kan een echografie mijn huisdier helpen?

Veel van de inwendige organen kunnen niet-invasief worden gescand, waaronder lever, nieren, darmen, milt, blaas, prostaat, baarmoeder en hart. Er kan informatie worden verkregen over de grootte en textuur van organen, wat helpt bij de diagnose van ziekte. Echografie kan ook worden gebruikt om een ​​minimaal invasieve biopsienaald te geleiden die het verzamelen van weefselmonsters mogelijk maakt zonder dat grote abdominale incisies nodig zijn.

Echografie biedt de meest betrouwbare vorm van zwangerschapsdiagnose voor honden en katten.

Een drachtecho kan het best plaatsvinden vanaf minimaal de 28e dag na dekking. De mooiste echoplaatjes zie je rond de 34e dag na dekking. Het aantal foetussen is met echo niet altijd precies vast te stellen, men kan vaak hooguit spreken van een groot of klein nest. Voor het tellen van het aantal foetussen is een röntgenfoto de meest geschikte methode (vanaf dag 45 van de dracht, bij zowel hond als kat).

Wat is het verschil tussen echografie en röntgendiagnostiek?

Röntgendiagnostiek wordt in de dagelijkse praktijk ook vaak gebruikt om in het lichaam te kijken, maar is niet altijd de beste optie in vergelijking met wat echografie kan bieden, afgezien van de straling die bij het maken van röntgenfoto’s altijd vrijkomt.
M.b.v. echo’s kan het weefsel van een orgaan worden beoordeeld in plaats van alleen de grootte of vorm, zoals bij röntgenfoto’s het geval is.

Sommige organen vereisen de expertise en gespecialiseerde technologie van een Veterinair Specialist om een beeld te krijgen en te beoordelen. O.a. het hart, de bijnieren en pancreas (alvleesklier) zijn organen die in deze categorie vallen. In een aantal gevallen zal een echografisch onderzoek dus het best door een Veterinair Specialist (dat zijn wij niet) uitgevoerd moeten worden.
Kleuren Doppler echo is een technologie waarmee de directionele bloedstroom door het hart en de bloedstroomsnelheid kunnen worden gemeten. Deze informatie is belangrijk bij de beoordeling van sommige hartafwijkingen.