Röntgenfoto’s

Röntgenfoto’s maken is één van de methodes om de binnenkant van een dier te bekijken. Er kan bijvoorbeeld heel goed beoordeeld worden of er een bot gebroken is of dat een hond een steen in zijn maag of darmen heeft zitten. De longen en het hart kunnen beoordeeld worden en we kunnen met röntgenfoto’s goed zien of er sprake is van gewrichtsslijtage of -ontsteking (arthrose). Dit is maar een greep uit de mogelijke toepassingen van een röntgenfoto.

Voordelen digitale röntgen

Wat is het voordeel van digitale röntgenfoto’s ten opzichte van “gewone” (analoge) röntgenfoto’s?
De kwaliteit van de foto’s is veel beter en met digitale röntgen fotografie is er veel meer mogelijk: details zijn uit te vergroten en veel beter zichtbaar, contrast en belichting is instelbaar en er zijn metingen te verrichten.
De opname-apparatuur en straling die gebruikt wordt is dezelfde als bij gewone röntgenopnames. Het verschil is dat de foto’s niet meer worden ontwikkeld zoals bij analoge röntgenfoto’s. De röntgenstralen worden opgevangen met fosforplaten. De beelden worden met een digitale reader afgelezen en in de computer opgeslagen.
Hierdoor is één van de grote voordelen van digitale röntgen dat het beeld veel sneller te bekijken is (binnen 1-2 min. na het maken van de foto). Doordat de foto’s direct beoordeeld kunnen worden en zo nodig aangepast in contrast en belichting, is er uiteindelijk minder straling nodig. Dat is (erg) fijn voor ons maar vooral voor uw dier. In de praktijk betekent dat namelijk dat het maken van foto’s sneller gaat en minder belastend voor uw dier is. Het zal minder vaak nodig zijn om narcose of verdoving te gebruiken om een foto te maken. En u hoeft niet meer te wachten op de uitslag omdat er geen sprake is van een omslachtig ontwikkelingsproces.
Digitale foto’s zijn ook makkelijker te archiveren. Handig voor de kliniek omdat röntgenfoto’s worden opgeslagen in het digitale dossier van uw huisdier en dus altijd direct weer oproepbaar zijn. Bovendien kunnen de foto’s via e-mail of op cd doorgestuurd worden naar een specialist voor een second opinion, of uiteraard gemaild worden naar u als u dat wilt (in JPeg formaat). Bij verwijzen naar een specialist/collega zullen de digitale foto’s vaak meegegeven worden op cd omdat hierbij de foto’s in de beste kwaliteit, nl. als zgn. DICOM bestand (te groot om te e-mailen) op cd gezet kunnen worden. Bij DICOM foto’s kunnen o.a. contrast en belichting heel goed aangepast worden, metingen worden verricht en details worden uitvergroot, in JPeg formaat is dit lastiger, desondanks is de kwaliteit van röntgenfoto’s in JPeg nog altijd veel beter dan op de conventionele (analoge) röntgenfilms.
Een eveneens heel belangrijk aspect van digitale röntgentechniek, is het feit dat deze methode veel milieu- en arbeidsvriendelijker is omdat er geen chemicaliën gebruikt worden t.b.v. het ontwikkelproces.

Röntgenbeveiliging

Te veel röntgenstraling is niet gezond. Bij het maken van foto’s van uw dier valt de dosis straling ruim binnen de veiligheidsmarges. Vandaar dat het voor uw dier onschadelijk is, zelfs als er relatief veel foto’s genomen worden.
De gevaren voor u en voor ons worden beperkt door ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk mensen aanwezig zijn in de röntgenruimte. Ieder persoon in de ruimte wordt beschermd in de vorm van loden jassen, schildklierbeschermers en ev. loden handschoenen. Kinderen onder 18 jaar en vrouwen die in verwachting zijn mogen niet in de röntgenruimte aanwezig zijn tijdens het maken van röntgenfoto’s.
Iedere maand wordt de dosis straling waaraan wij blootgesteld zijn geweest, gemeten a.h.v. de (groene) badges die wij dragen tijdens het maken van foto’s. De afgelopen jaren was er geen moment reden voor enige ongerustheid t.a.v. de dosis straling.

Worden de röntgenfoto’s nu ook duurder?

Nee. De prijs blijft gelijk. Ook de prijsstijging zoals die elk jaar wordt berekend aan de hand van de inflatie zal gelijk blijven. Wij kiezen er verder voor om de digitale röntgenfoto’s, indien gewenst, kosteloos op cd aan u mee te geven of via e-mail naar u op te sturen.
Digitale radiologie geeft de beste kwaliteit en is de standaard van de toekomst, en eigenlijk ook van .
De kwaliteit van de foto’s, de diagnostische mogelijkheden en het gemak zijn ongekend, en dat willen wij uw huisdier, u en uiteraard ons zelf niet onthouden.